אוסטאוארטריטס
דלקת פרקים ניוונית או שחיקת סחוס בשפה העממית, קיימת אצל 10% מהאוכלוסייה מעל גיל 65. זוהי מחלה כרונית והסיבה המרכזית לכך היא כח הכבידה, נשיאת משקל הגוף על מפרק הברך אינה מאפשרת החלמה מלאה של הדלקת שממשיכה להתפתח במפרק.
סחוס בריא אשר נמצא על קצוות העצם באיזור המפרק, מאפשר תנועה חלקה והרמונית של שתי העצמות. כאשר נוצר נזק של רקמת הסחוס בשל עומס יתר על המפרק או בשל ניוון הרקמה בעקבות הגיל, המערכת החיסונית מתגייסת לטפל בנזק ונוצרת דלקת באיזור. כאשר הדלקת הופכת כרונית ולא מבוקרת היא פוגעת ברקמות שמסביב למפרק ובתפקוד של המפרק.
ישנן דרגות שונות של המחלה: בשלב ראשוני נראה 10% הרס של רקמת הסחוס, בשלב מתקדם יותר נראה גם שינוי במבנה המפרק והקטנה של המרווח המפרקי, ואילו בשלבים מתקדמים מאוד יצטמצם לגמרי המרווח המפרקי ונשמע רעשי חריקות בזמן עליה במדרגות או כיפוף הברך בנשיאת משקל.
בשלב המתקדם ביותר המטופל יחווה כאבים, קושי בהליכה ופגיעה משמעותית באיכות החיים.
בשלבים הראשונים של המחלה, לרקמת סחוס יש את היכולת לרפא את עצמה ולהבנות מחדש, אם נאפשר לה את התנאים האופטימאלים לתהליך הזה. הרקמה החדשה שונה במבנה שלה מהסחוס המקורי ופחות עמידה לעומסים ולכן שינוי באורח חיים ופעילות גופנית מותאמת הינם משמעותיים לשמירה על הרקמה החדשה. ברגע שיש פגיעה בעצם ונוצרים אוסטאופיטים (זיזי עצם קטנים) מסביב למפרק, הריפוי הספונטני של הרקמה יהיה קשה יותר.
מה הם התנאים האידיאליים לשיקום המפרק באופן שמרני?
הורדת העומס מהמפרק:
- ירידה במשקל: אחד הגורמים המשמעותיים ביותר לאוסטאוארטריטיס הינו משקל עודף. ולכן נדאג שהמטופל נמצא במסגרת תזונתית מתאימה. חשוב לוודא כי המטופל מודע לחשיבותה של איכות המזון אותו הוא צורך, כמו כן יש להימנע ממזון מעובד וממזונות המעודדים דלקתיות.
- חיזוק השרירים מסביב למפרק: על מנת לתמוך במפרק נדאג שהשרירים המייצבים של המפרק חזקים ונותנים תמיכה בעת נשיאת משקל. שרירים חלשים לא מאפשרים יציבות של המפרק וגורמים לעומס מוגבר. ביצוע התרגילים יהיה ללא כאב ולכן אם ישנו כאב בעמידה התרגילים יתבצעו בעיקר בשכיבה או ישיבה.
- שחרור של רקמה רכה באיזור המפרק: כאבים לעיתים קרובות מאלצים את הגוף שלנו ליצור פיצויים על מנת לבצע פעילויות בסיסיות כמו קימה מישיבה או הליכה. הפיצויים הללו עלולים לגרום לעומס ברקמה הרכה שמסביב למפרק, נשתמש בטכניקות שונות על מנת לשחרר את הרקמה השרירית ורקמת החיבור מסביב למפרק.
- שימוש בקינזיוטייפ לתמיכה: רצועות אלסטיות וצבעוניות שהגיעו אל הפיזיותרפיה מעולם הספורט, מאפשרות לתת תמיכה מכאנית למפרק על מנת להוריד את העומס. נשתמש ברצועות אלו בכדי לתמוך במפרק ולאפשר למטופל לשפר את התפקוד היום יומי שלו.
- הידרותרפיה, תרגול אינטנסיבי במים עמוקים: כפי שמצוין לעיל, כוח הכבידה הינו הגורם העיקרי לאוסטאוארטריטיס, ולכן ישנו יתרון גדול בפעילות במים, מקום בו כח הכבידה אינו קיים ואילו ישנו כח נגדי שהוא כח הציפה. היעדר המטען במים מאפשר אינטנסיביות גבוהה יותר של האימון, כלומר המטופל יכול לבצע תרגילים כמו ריצה, קפיצות שאינם אפשריים עבורו מחוץ למים. יתרון נוסף הוא זמן האימון, יש חשיבות גבוהה לזמן התרגול אשר גדל משמעותית כאשר נוריד את כח הכבידה. למשל, המטופל יכול ללכת במשך שעה במים, פעילות שלפעמים כמעט ובלתי אפשרית ביבשה.
יתרון נוסף ולא פחות חשוב אצל מטופלים מבוגרים הוא שבמים לא קיימת הסכנה לנפילות והסיכוי לפציעה קטן. זוהי סביבה בטוחה ומאפשרת פעילות אינטנסיבית ועצימה ללא סכנה. - התאמה של הפעילות הגופנית: המטרה היא לאפשר למטופל לשמור על הסיבולת והכוח ללא סיכון של פגיעה נוספת בסחוס המפרקי. ענפי הספורט שנבחר יהיו ללא מטען ולכן נמליץ בראש ובראשונה על שחייה, שכן המים הינם הפלטפורמה המושלמת למטופלים מהסוג הזה לעבוד על סיבולת וכוח. וגם כמובן יוגה, פילטיס, ג'יירוקינזיס ואופניים יכולים להתאים בשל אופיים התומך.
זרימת דם טובה למפרק:
- תנועתיות ללא מטען: תרגילים הכוללים תנועה ללא משקל הגוף ומאפשרים הזרמה של חמצן והזנה לרקמות שסובבות את המפרק. על מנת לעודד את תהליך הרפוי של המפרק, נבחר מתיחות דינאמיות ותנועתיות בשכיבה או ישיבה.
- עיסוי רפואי: עיסוי רפואי המזרים דם לאזור ומרגיע את הגוף מהכאב.
- הידרותרפיה, הליכה במים עמוקים: הלחץ ההידרוסטטי של המים בהליכה במים עמוקים מזרים את הנוזלים בגוף ועוזר לתהליך הריפוי של הרקמות הסובבות את המפרק.
גירוי עיצבי
- מתיחות עדינות לעצבים בגפיים התחתונות: בטכניקה שנקראת Neurodynamic ישנן מוביליזציות המניעות בעדינות את הרקמה הרגישה ביותר בגוף, רקמת העצב.
מחקר שנערך בנושא הראה שהנעה דינאמית של העצב מספקת הקלה בכאב במפרק לטווח הקצר ואילו בבדיקה לאחר 3 חודשים הכאבים חזרו. לכן ניתן ללמד את המטופל את המתיחות העדינות ביבשה או במים לתרגול יום יומי.
לסיכום, אוסטאורטריטיס – דלקת פרקים ניוונית הנגרמת מטראומה, עומס יתר אצל ספורטאים או בעקבות ניוון של רקמת הסחוס בגיל מבוגר. חשוב וכדאי להתחיל טיפול בשלבים המוקדמים. הטיפול האידיאלי יכלול שילוב של טיפול פיזיותרפי והידרותרפיה.
בטיפול ההידרותרפי נוכל להשתמש בתנאים המוצאים במים עמוקים, היעדר כוח הכבידה וההתנגדות של המים, כדי לאפשר למטופל תרגול אינטנסיבי ועצים שלא ניתן לבצע ביבשה. בטיפול הפיזיותרפי נעבוד על הרקמה וניתן את התמיכה הנכונה, לתרגול נכון, לשיפור הפעילויות התפקודיות.
הכותבת: יעל גלזר סוברי PT. פיזיותרפיסטית המתמחה בתחום האורטופדי ופציעות ספורט. הידרותרפיסטית ומרצה לאנטומיה ואורטופדיה.
Reference:
- The effects of neurodynamic mobilizations on pain hypersensitivity in patients with hand osteoarthritis compared to robotic assisted mobilization: A randomized clinical trial
Paolo Pedersini Kristin Valdes Raquel Cantero‐Tellez Joshua A Cleland Mark D Bishop Jorge H Villafañe - UNIVERSITÀ DEGLI STUDI DI SASSARI SCUOLA DI DOTTORATO IN RIPRODUZIONE, PRODUZIONE, BENESSERE ANIMALE E SICUREZZA DEGLI ALIMENTI DI ORIGINE ANIMALE Direttore: Prof. Sergio Ledda
- Hydrotherapy improves pain and function in older women with knee osteoarthritis: a randomized controlled trial
João Marcos Dias,a Lígia Cisneros,a Rosângela Dias,a Carolina Fritsch,b,⁎ Wellington Gomes,c Leani Pereira,a Mary Luci Santos,a and Paulo Henrique Ferreirad